Portfolio

Urval

Oavsett vilken form din portfolio tar finns utgångspunkten i ditt personliga material. Målgrupp och användningsområde är någonting vi tänker på efteråt. Låt oss utgå från materialet och bestämma portfolions innehåll, så kan vi återkomma till valet av inramning. 

Att tänka på när du gör ditt urval

  • Var tydlig med var ditt konstnärskap kretsar kring. Många du träffar har inte tid att spendera lång tid med dina bilder. Var generös genom att låta dem förstå dina verk på ett snabbt och enkelt sätt, precis som när du gör arbetsprover till konsthögskolan. 
  • Förstärk din nisch. Originalitet, integritet och en unik blick slår alltid högre än bredd. Den som kan visa spetskompetens inom en enda genré är garanterat kapabel medan den som skapat enstaka storverk i många olika genrer kan vara en fotograf med tur.
  • Planera i förväg en bra mall som passar de flesta av dina verk. Ramar och marginaler kan variera i storlek men inte för mycket. Ska dina bilder se delikata ut med stora breda vita ramar runt om eller vill du göra en mustig framställning med utfallande bilder på glansigt papper? 
  • Tänk på ordning, uppslag och rytm. Vad ska komma först? Vad ska komma sist? Kommer alla bläddra igenom hela portfolion? 
  • Ta inte med för många bilder. Ett vanligt fel är att man vill visa för mycket. Bättre då att ha en komprimerad portfolio som om man bläddrar vidare rymmer mer än att man måste ta sig igenom 100 bilder för att få en uppfattning av alla verk.

Sen några självklara tillägg: 

Ta inte med några skoluppgifter. Om du gör det, ljug. 

  • Om det är en kommersiell portfolio, ta bara med skarpa jobb. Det viktiga är att du kan leverera på beställning, inte när du får feeling. 
  • Var försiktig med förälskelser och kändisar. Ibland förlorar vi förmågan att kritiskt granska våra egna verk om dom föreställer någonting ovanligt, något vi känner starkt för eller en lätt igenkännbar person. Testa portfolion på kollegor för att se hur de uppfattar den. 

Praktiska råd innan du börjar

Kolla upp priser på papper eller Crimson innan du börjar. En stor portfolio blir snabbt dyr om du väljer en lite för stor storlek. 

Välj en storlek du orkar bära runt på. Som vanligt är den bästa kameran/portfolion/hemnyckeln den man har med sig. Välj ett format som passar dina bilder och ditt liv. 

Tänk på att portfolion ska vara lätt att uppdatera. Se till att du enkelt kan lägga till och ta bort bilder inför ett möte. Detta gäller också vid en digital portfolio så som hemsida eller pdf. 

Ha ett arkiv färdigt i rätt storlek. Då kan du snabbt plocka ihop relevanta verk inför ett oplanerat möte. Detta gäller också vid en digital portfolio så som hemsida eller pdf.

Klassisk portfölj

Den klassiska portföljen återkommer numer i ett otal varianter. Vilken man väljer beror förstås inte bara på vad som passar ens liv, utan också till stor del på vad man vill signalera och hur den ska användas. 


Denna pärm förekommer i såväl billigare som mer exklusiva varianter. Allt från enklare pärmar med dåliga plastfickor till läderpärmar med glasklara plastfickor som visserligen skyddar bilderna men också gör portfolion betydligt dyrare. 

Pärmen passar förstås dig som visar dina bilder ofta och kanske också vill kunna lämna den hos en kund eller en gallerist i några dagar så att andra kan titta på den utan att bilderna förstörs. Många gillar signalen det sänder att äntra ett möte med en exklusiv och dyr portfolio med fina printa i dyra fickor, men samma sak kan också ge motsatt effekt. Pärmen signalerar professionalitet, men inte särskilt mycket autenticitet. Känslan av en konstnär som kommer direkt från arbetet i ateljén för att visa upp sina verk för en intresserad gallerist går definitivt förlorad.

De vanligaste pärmarna är anpassa för A4, A3 och i vissa fall A2. Tänk på att alla inte har utbytbara plastfickor vilket ställer till med problem när portfolion blir sliten eller fickorna förstörda. Kolla i förväg vad extra plastfickor kostar. 

En klassisk portfölj kan du hitta på tex: 

www.mattonbutiken.se

www.silverprint.co.uk

Låda, kartong, arkivbox

En annan stilig lösning är en låda där du samlar dina bilder. Kanske har du redan lådor i din ateljé där du samlar olika printar och olika arbeten. Den skräddarsydda lådan har den stora fördelen att du vid en presentation av ditt material kan ta upp alla bilder sida vid sida och därigenom se en mer rättvisande bild av hur materialet kommer te sig vid t.ex en utställning. Det kräver förstås ett stort bord och rena fingrar från alla inblandade för att det inte ska bli väldigt dyrt i längden. Flexibiliteten är dock oslagbar eftersom man snabbt kan ta med sig ett par små lådor om någon ber om ett möte, förutsatt att man har sina bilder färdiga. 

Det första alternativet är förstås att man tar en av de kartonger  som man får papperstillverkaren när man köper papper. Detta är inte en rakt igenom dum idé. Tvärtom gillar många gallerister och andra att få lära känna konstnären och att ta med sig någonting autentiskt från sitt arbete i ateljén kan tvärtom ge ett gott intryck. Det innebär förstås att bilderna fortfarande måste hålla toppklass. 

Om man vill köpa en färdig låda kan man göra det på några olika sätt. Det finns färdiga arkivboxar att köpa för papper från såväl lokala pappershandlare men också mer specialiserade butiker. Om vi ska dela upp dom i några kategorier kan stylta upp dom enligt följande: 

Låda med klotband byggd av bokbindare – Ett lyxigt alternativt som kostar en tusenlapp men som håller för det mesta och dessutom tillåter att man själv bestämmer exakt hur den ska se ut. Du kan också välja att prägla in ditt eller arbetets namn på omslaget. Ta kontakt med din lokala bokbindare för att höra efter. 

Arkivbox från fotospecialist – Snygg låda som är en klassiker inte minst i USA. När ett arbete är färdigt gör man printar av hela arbetet och lägger i en dylik låda. Visst bygger man den hos en bindare om man har råd men liknande boxar finns massproducerade. 

Enkel syrafri låda – För att förvara alla dina bilder i ateljén kan det vara klokt att ha ett billigare alternativ alla bilder i hyllorna. Självklart är det då också viktigt att de håller för lagring under en länge tid. Museibutiker (de butiker som säljer åt museer alltså, inte butiken på museet) har alltid lådor som håller standarden för långtidslagring av fotografi. Lådorna kommer i brunt eller vitt och har den fördelen att dom är väldigt billiga. 

Klammerhäftad måttbeställd kartong – Man kan också beställa en upplaga specialbeställda lådor från en tillverkare av lådor i kartong. I Sverige har vi en tradition av hörnhäftning som är en ovanlig men snygg metod med klamrar i hörnen. Lådorna tillverkas för hand vilket innebär att du kan beställa upplagor från ett exemplar och uppåt. Självklart kan du också beställa prägling eller själv stämpla lådorna med namn eller logotyp. 

 Plastfickor – Oavsett vilken typ av låda du väljer kommer du snabbt få behov av att skydda dina bilder från alla curatorer och gallerister du visar dem för. Då kan du köpa så kallade Print sleeves i det format som passar dig bäst. 

Du snygga arkivboxar  och print sleeves på: 

www.silverprint.co.uk

Du hittar enkla syrafria lådor för lagring på: 

museiservice.se

Du kan måttbeställa egna kartonger från: 

www.norrmalmskartong.se

Fotoboken

Ett smidigare alternativ är att du producerar en dummy av ditt projekt, eller din portfolio, genom att beställa en enkel bok. Kvalitén blir förstås sämre, mottagaren får inte tillgång till ”originalen” men du får en lätthanterlig och smidig bok som du kan ta med dig, låna ut eller skicka till ansökningar. Den stora nackdelen är förstås att du inte kan ändra i bilderna i efterhand utan i sådana fall får göra en helt ny portfolio. 

Ett alternativ mellan fotoboken och portfolion är en portfolio som tillåter dig att klämma fast lösa blad, det vill säga fotografier, i en viss ordning utan att för den skulle göra hål i bilderna. Då kan du enkelt byta ut bilderna efterhand. 

Böcker kan i Sverige med enkelhet beställas med eller utan hårdpärm från tex: 

www.crimson.se

Portfolios med så kallat Snapshut system finns hos: 

www.silverprint.co.uk

Digital portfolio

Idag är det förstås vanligare att vi fokuserar på den digitala portfolion, det vill säga hemsidan. Den följer dock precis samma anda och regler som den analoga portfolion. Om den är lätt att redigera om betyder detta att du har ett system bakom sidan som lätt låter dig uppdatera och ändra om utan att göra om allting. Om den är smidig att ta med betyder detta att den är anpassad för så väl mobiler, paddor och datorer. Inte minst bör den vara anpassad för dåliga internetuppkopplingar och dåliga webbläsare. På internet bör allt vara anpassat efter den sämsta webbläsaren som fortfarande är i bruk helt enkelt. 

När vi gör vår hemsida kan vi välja om vi själva vill koda eller om vi vill låta någon annan stå för strukturen som vi själva bara fyller med innehåll, eller kanske stylar om lite. Alla har sina för och nackdelar. 

Hårdkodad hemsida i HTML+CSS

En gång i tiden var det så här hemsidor gjordes. Varje händelse på hemsidan var alltså förutbestämd och orubblig. Den som är intresserad av att läsa sig html kan ganska lätt få ihop en sida med bilder och text på. HTML är koden som står för sidans struktur medan CSS är reglerna som definierar formen och hur elementen ska bete sig, till exempel hur stora marginaler en bild ska ha. Problemet är att du inte kan använda en hårdkodad hemsida till att organisera om bilderna utan att göra en helt ny sida där du presenterar bilderna i en annan ordning. Vilket alltså innebär stora problem vid uppdateringar eftersom du, om du vill slänga in en bild mellan Bild 6 och Bild 7, måste börja döpa om alla länkar eller alla bilder. 

Den här typen av hemsidor ser vi sällan idag av uppenbara skäl. Att bygga den är dock ett roligt sätt att lära sig hur koden fungerar. Det är nämligen fortfarande dessa språk som visar oss det vi ser i webbläsare, men kombinerade med andra språk som gör det hela något mer flexibel. 

CMS – Content Management System

Idag använder sig de flesta som bygger en hemsida av en CMS-lösning. De flest utgår ifrån befintliga lösningar, men vissa bygger också egna anpassade efter sina egna behov. CMS står för Content Management System, och är precis vad namnet indikerar: Ett system som hanterar innehåll. 

En CMS-lösning har redan en färdig struktur du kan använda dig av. Strukturen låter dig bygga sidor där du utan kunskap om kod kan lägga in en bild och lite text och enkelt ändra vissa saker i stilmallarna. 

Systemet delar upp hemsidan i två delar. Back end är den delen där ändringarna görs och där du själv sitter och arbetar. Det är också en slags snygg kuliss som håller dig borta från den förvirrande koden, men tillåter dig att göra alla ändringar. Andra sidan är Front end sidan som är den som möter publiken. Här ser du sidorna du publicerat på baksidan. 

Det vanligaste systemet idag är WordPress. Till WordPress finns otaliga mallar och teman man kan utgå ifrån och många är anpassade till fotografi.  

Det finns många fördelar med WordPress. Den absolut största är förstås att den är flexibel. Du kan tagga bilder eller lägga dem i kategorier och låta besökaren sortera och välja och printa och dela bilder precis hur dom vill. Systemet är ganska enkelt att förstå och du kan enkelt göra ändringar i din portfolio. Precis som med en hårdkodad hemsida kan du ha också den på en egen server, programmet är gratis och har öppen källkod vilket innebär att en mängd teman, plugins och supportforum finns tillgängliga på internet. Du kan också med enkelhet bygga dina egna teman om du lär sig litegrann om kod. Då kan du skräddarsy din hemsida och sedan låta WordPress ta hand om själva Back End operationen. 

Systemet har dock sina nackdelar också. Det är ursprungligen inte gjort för portolios, vilket gör att det ofta är ett överdrivet tungrott system för att visa bilder med. Dess enorma popularitet gör det också ständigt attackerat av spam som är inriktats på sidans kommentatorsfält. Sist, men absolut inte minst, WordPress kräver ständig uppdateringar av dig själv, och detta gäller också alla dina plugins. Det går ganska snabbt innan man tröttnar på att ägna så mycket tid åt den typ av operationer. 

En färdig portfoliolösning

Den smidigaste lösningen idag är att man använder ett annat CMS-system som man dessutom inte har på sin egen server. Det finns nu flera system som är direkt anpassade efter kreativa branscher och personer vilket gör att logiken passar perfekt för sådana som oss. En stor fördel är att man får en lätthanterlig, snygg och snabb hemsida som man aldrig behöver uppdatera koden till (bara bilderna). Nackdelen är förstås att man måste betala ett årligt eller månatligt abonnemang för att få tillgång till tjänsten. Dessutom finns alltid begränsningar vad gäller hur mycket man kan ta ut svängarna i sin design. 

Nästan alla lösningar av det här slaget har några egenskaper gemensamt: 

  • De är väldigt lätta att uppdatera och styla
  • De tillåter att gör sidor för t.ex. olika arbeten, utställningar, böcker, eller dyl. 
  • De har enkla mallar för försäljning av produkter på sidan
  • De har enkla mallar för kontaktformulär på sidan. 
  • De har bra serverar utspridda globalt vilket snabbar på laddningstiderna för dina besökare
  • De har ett system som får din sida att se bra ut på både mobil, padda och dator
  • De sköter alla uppdateringar åt dig (inget underhåll krävs av dig)
  • De följer med utvecklingen vad gäller säkerhet, insticksprogram och nya webbläsare

Det som är negativt med samma lösningar är som sagt: 

  • Du kommer inte kunna göra lika tydliga förändringar på sidan som du kan med en du själv rår över. De ger dig inte tillgång till koden. I bästa fall en del av Stilmallen, det vill säga CSS-koden. 
  • Du äger inte din sida, du abonnerar på en tjänst. 

Även om du får betala pengar för din portfolio är det inga större summor. Att hyra en domän (www.konstarensnamn.com) och en server (platsen där hemsidan ligger och dit domänen är kopplad) kostar ofta ungefär lika mycket per år som det kostar att abonnera på en portfoliotjänst. 

Portfoliobox – Svensk tjänst för portfolio som man får testa gratis med ett mindre antal bilder. Bra lösning för fotografer och andra konstnärer med rimlig kostnad. Domännamn ingår i priset. 

Squarespace – Amerikansk jätte som tillhandahåller ungefär samma tjänst som Portfoliobox. Du kan testa Squarespace gratis en period innan du måste börja betala. Domännamn ingår i priset. 

Tumblr – Egentligen en blandning mellan en blogg och en portfolio. Här kan du posta bilder i ett flöde som andra användare kan gilla eller följa. Ett ocensurerat instagram.   

Cargocollective – Också ett socialt medium samt portfolio. 

Flickr – Socialt medium men tillåter dig att sälja dina bilder. 


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: