Arbetslivskunskap

Lär dig vem du är, genom att bli fotograf.

För dig som vill bli fotograf finns det två konkreta vägar att gå, den konstnärliga och den kommersiella. Oavsett vilken väg du väljer finns det några grundläggande faktorer och tips som kan vara bra att tänka på.

Mycket handlar om vilka kontakter du har i branschen och vilken del av fotovärlden dessa människor har tillgång till, det är därför bra om du själv kan se till att utbilda dig och börja arbeta på rätt sida av branschen redan från start.

Att arbeta konstnärligt är ofta osäkert, långtråkigt och fattigt… men alldeles, alldeles underbart! Det är nämligen ett jobb där du är i kontroll och det blir vad du gör det till. Du kan anpassa din yrkesroll och ditt liv efter hur du gillar att leva och arbeta. Mitt i natten eller bara kontorstider, med fokus på försäljning eller det konstnärliga, i kombination med hästsport, resor eller modelljärnvägar. Oavsett vilka personliga egenskaper eller intressen du har så kan du anpassa ditt liv som fotograf till att stämma överens med just dessa, med dig själv, och hur du vill att det ska vara. Det förvandlar visserligen alla dina fritidsintressen till delar av ditt jobb (säg adjö till fritidsintressen), men samtidigt som allt blir jobb, blir jobb roligt, och varje dag blir meningsfull.

För dig som vill bli kommersiell fotograf

  • Hitta en bra introduktionsutbildning (med praktik). Praktiken är nyckeln till att kunna landa sina första uppdrag (som fotograf eller assistent) och man väljer gärna en fotograf från en utbildning där studenterna fått en gedigen teknisk utbildning, i Sverige är dessa skolor Nordens Fotoskola och Fotoskolan STHLM, men det finns förstås många exempel på fotografer valt andra vägar, som utbildningar utomlands eller att helt enkelt inte utbilda sig alls.
  • Börja sedan frilansa och ta assistentjobb, det är ett bra sätt att lära känna sina framtida uppdragsgivare. Många fotografer delar också med sig av jobb dom inte hinner göra själva.
  • Håll kontakten med alla vänner, bekanta, tidigare och kommande uppdragsgivare. Som frilans i vilken bransch som helst får du vara beredd på att se till att du är ”top of mind” hos alla som ibland får för sig att dom behöver en fotograf.
  • Marknadsför dig, inte bara när du behöver jobb. Se till att dina arbeten syns på nätet och skaffa dig en publik, så får kunderna dessutom alltid den publiken på köpet när dom anlitar dig.

För dig som vill bli konstärlig fotograf

  • Hitta en förberedande konstkola eller sök direkt till en konstnärlig högskola som HDK-Valand, Konstfack, Kungliga Konsthögskolan eller liknande. En lång utbildning (Kandidat och gärna Master) är viktigt både för utvecklingen, men också för att kunna meritera sig till tyngre stipendier.
  • Sök och gör många utställningar, böcker och liknande projekt. Vänta inte, börja redan under utbildningstiden. Allt du gör meriterar dig till fler utställningar, fler stipendier, osv.
  • Säkra din försörjning. Gör kommersiella fotojobb, undervisa i fotografi, jobba på posten eller programmera hemsidor och folk som betalar bra. Skaffa en inkomstkälla du trivs med som gör att du åtminstone kan skapa utan ekonomisk press (detta gäller bara om du vill ha rimlig levnadsstandard och saknar förmögenhet, att göra konst på heltid är förstås alltid att föredra).
  • Ta dig själv på allvar. Jobba hårt och av rätt skäl.
  • Var sann mot dig själv. Du kommer aldrig att nå framgång genom att jaga den senaste trenden.
  • Ta aldrig ett heltidsjobb!

Tips oavsett inriktning

  • Koncentrera dig på din spetskompetens. Muta in ett område så specifikt att ingen kan klå dig. Hitta det du är bäst på.
  • Kontakta dina förebilder. Fotografer och konstnärer gillar att prata om sin konst med människor som beundrar dem. Ta hjälp av dem på samma sätt som dom har förebilder dom fått hjälp av.
  • Umgås och håll kontakten med lärare, kollegor och andra inspiratörer som du kommit i kontakt med under åren. Dom kan hjälpa och guida dig genom branschen.
  • Var aktiv och ta del av samtal, föreläsningar och seminarium som händer i branschen.
  • Se mycket fotografi, gå på utställningar och fotofestivaler bli inspirerad.
  • Gå på vernissager, det är ibland tråkigt och man är trött men det är också ett jobb.
  • Fotografera! Sluta aldrig arbeta. De bilder du tagit är de bilder du har. Vänta aldrig på inspiration.

Publicerat

i

av

Etiketter: