Kontaktkarta i Photoshop

Oavsett om du ska visa en kund resultatet från ett jobb eller själv skriva ut ett gäng mindre bilder att skissa med så är funktionen Kontaktkarta II ett lämpligt verktyg.

Manual

  1. Gå till Arkiv – Automatisera – Kontaktkarta. II
  2. Källbilder
    • Välj en mapp på din dator där bilderna ligger.
    • Om du har filerna öppna väljer du Öppna filer.
  3. Bocka i Inkludera undermappar och Gruppbilder per mapp om det är vad du vill göra.
  4. Dokument
    • Välj storleken på ditt dokument, t.ex. 29,7 x 21 cm (A4) eller 29,7 x 42 cm (A3).
    • Välj upplösning. 300 dpi eller 118 dpcm.
    • Välj färgprofiler, lager och bitdjup om det är viktigt för dig. Annars låt det förinfyllda stå kvar.
  5. Miniatyrbilder
    • Montera – Välj om bilderna ska sorteras lodrätt eller vågrätt
    • Kolumner och rader låter dig välja antalet bilder. För ett A4 blir ju 2×2 ca 10×15 centimeter. Men du får själv räkna på storlek efter behov. Behöver du veta exakt storlek får du anpassa detta med hjälp av att stänga av Automatiskt avstånd och låta marginalerna mellan bilderna äta upp det utrymme du inte vill använda (se längre ned).
    • Rotera för bästa passform – Rekommenderas! Ska du klippa ut bilderna sen kan du lika gärna skriv att dem på sniskan. Samma gäller dom arken ska skrivas ut. Om du däremot ska skicka bilderna till någon som bara ska se dem på skärm rekommenderas att du bockar ur denna ruta (så man slipper vända på skärmen hela tiden).
    • Du kan också ställa in exakta marginaler om du vill det genom att bocka ur Använd automatiskt avstånd. Annars sköter programmet det.
  6. Använd filnamn som bildtext – Rekommenderas om du vill kunna använda kontaktkartan till att hitta tillbaka till originalfilerna. Användbart om du skickar arken till en kund för urval. Annars kan du ta bort denna.

Tips!

Om du levererar detta till en kund för urval, tänk på att göra bilderna så små att dom inte kan skrivas ut i hög kvalité på fotopapper, för då får du inga beställningar sen.

Kontaktkartor är ett smidigt alternativt att visa kunden att du har massor av bra bilder du kan sälja dem, vilket ökar chansen till merförsäljning. Det är också ett bra sätt att lämna över en del av det tidskrävande urvalsarbetet till kund. Redigera inte bilderna för mycket innan du gör kontaktkartor, bättre att du väntar till kunden beställt.

Lightroom har bättre funktioner för kontaktkartor om du är bekväm med det programmet. Där kan du mer exakt bestämma storlekar, avstånd och lägga till vattenstämplar.


Publicerat

i

av

Etiketter: